הוא בסך-הכול בן 32, אבל ר' יואל וקסברגר מבני-ברק, האיש שמאחורי המותג 'מלכות וקסברגר', חתום על מהפכת יודאיקה, שמחלחלת גם אל מגזרים לא-דתיים. בעשר אצבעותיו הזריזות הצליח החסיד החייכן להלביש ליהדות צבעים ועיטורים שהופכים כל תפילה לחוויה, וכל קריאה לדבר חי ותוסס.
"מאז היותי ילד רך ביליתי שעות רבות עם אבי בבית-הדפוס ואהבתי לסייע בידו", הוא מספר. כשהיה בן תשע אביו קנה מחשב, ויואל הקטן גילה מהר מאוד מה אפשר לעשות בעזרת המקלדת. הוא התחיל ליצור יצירות יהודיות מרהיבות-עין במחשב הביתי, ולאחר שהתחתן הפך זאת למקצוע.
יהדות בצבעים
המוצר הראשון שיצר היה סידור תפילה צבעוני. "כדתיים וחרדים, הטקסט השחור והגופן התורני טבעיים לנו, אבל ציבור לא-דתי מרגיש שלא בנוח עם זה", הוא מסביר. "החלטתי ליצור סידור צבעוני מושך-עין, כדי שכל אדם ייהנה לפתוח אותו". מכאן החלה הפריצה, ובתוך זמן קצר עיצב אין-ספור פריטי יודאיקה.
"התחלתי להפיק את מוצרי היודאיקה כדי להתפרנס מהם", הוא אומר בגילוי-לב, "אבל ככל שראיתי עד כמה המוצרים האלה מקרבים יהודים ליהדות, התחלתי להרגיש שזו שליחות. בעקבות זאת השתנתה כל צורת החשיבה שלי".
מציאות ויצירתיות
עד היום צייר וקסברגר שש-מאות ציורים. "מאחורי כל ציור יש לפחות שבעים שעות עבודה", הוא מסביר. "הציור שעבדתי עליו יותר מכולם הוא 'כיסא שלמה'. השקעתי בו יותר ממאתיים שעות, והשתדלתי לדייק בפרטי הציור, על-פי המתואר במקורות".
בשיחה עמנו הוא חושף אחד מסודות המקצוע: "אני מצלם תמונה, מעביר אותה למחשב, ובונה עליה את הציור. הנה", הוא אומר ומדגים על צג המחשב, "צילמתי שלושה קשישים לומדים תורה בבית-מדרש בבני-ברק. אני משנה את תווי הפנים, בונה להם כובעים אחרים, 'מלביש' אותם תלבושות עתיקות יותר, מטפל בתפאורה מסביב, מרטש קמטים, וכך מתקבלת יצירה המשלבת מציאות ויצירתיות".
לא לקפח
ויש גם בעיות. איך לרצות את כל העדות, המגזרים והחצרות? "כשעבדתי על מגילת אסתר, הראיתי את הסקיצות לידידים. אחד מהם התלונן שכל הדמויות חסידיות, ותהה למה אין שום ליטאי. הוספתי ליטאי, ואז התלונן אחר על קיפוח הדמויות המזרחיות במגילה. הוספתי תרבוש עתיק לאחת הדמויות. כיום, בניסיון להיחלץ מהתסבוכת העדתית, אני פשוט מצייר דמויות בתלבושות עתיקות, וכך איש אינו מרגיש מקופח".
בתחילת הדרך היה לו חלום: להגיע לאלף מוצרי יודאיקה. "בשבועות הקרובים החלום עומד להתגשם", הוא מציין. "התחלתי לעבוד לבד, ובמרוצת הזמן צירפתי אליי עוזר. כעבור שנתיים כבר הייתי מוקף חמישה-עשר עובדים. כיום אנחנו מעסיקים כשבעים עובדים בסניפים שלנו ברחבי הארץ והעולם".
פורסם במדור חיים יהודיים\שיחת השבוע